EREGL 3Ç22 Bilanço Analizi

Ereğli Demir Çelik (EREGL) 3Ç22’de beklentilerin üzerinde 2.564 mnTL net kar açıkladı. Beklentiler 2.033 mnTL seviyesindeydi. Net kar yıllık bazda %49 azalış gösterirken, bir önceki çeyreğe göre %61 azaldı. Kar rakamındaki yıllık artışta güçlü satış gelirleri etkili olurken, kar marjlarındaki baskı, finansman giderlerindeki artış ve 1,5 milyar TL’lik vergi gideri net kara baskı yarattı. Net kar marjı yıllık bazda 20,4 puan azalış göstererek %7,0 seviyesinde gerçekleşti.

Ciro’daki artış güçlü… Satış gelirleri 3Ç22’de 36.722 mnTL ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler 32.910 mnTL idi. Artan kur ve artan ürün fiyatları cirodaki gelişmede etkili oldu. 3Ç22 döneminde satış gelirleri, yıllık %101,1 artış göstererek 36,7 milyar TL’ye yükseldi. Bir önceki çeyreğe göre satış gelirleri %6 arttı. Brüt kar yıllık %30,5 azalışla 5,0 milyar TL olurken, brüt kar marjı yıllık -25,9 puan azalışla %13,7 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK yıllık bazda %28 azalış gösterirken, çeyreksel bazda %50,6 azalış gösterdi ve 5,4 milyar TL oldu. FAVÖK marjı da yıllık 26,0 puan azalışla %14,6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki çeyrekte %31,4 FAVÖK marjı elde edilmişti.

9 Aylık Sonuçlar… 2022 yılının ilk 9 ayına baktığımızda, şirketin satış gelirleri yıllık bazda %133,5 artışla 100,5 milyar TL’ye yükseldi. Brüt kar marjı -12,9 puan azalışla %24,8 seviyesinde, FAVÖK marjı 13,4 puan azalışla %25,8 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK yıllık bazda %53,8 artış gösterdi ve 26,0 milyar TL olarak hesaplandı. Bu sonuçlarla birlikte şirketin 9 aylık net dönem kari %37,3 artışla 14,8 milyar TL’ye yükseldi. Dokuz aylık dönemde ham çelik kapasite kullanım oranı 2021 yılında olan %94 seviyesinden %84 seviyesine geriledi. Ton bazında satış miktarı 2022 yılı dokuz aylık dönemde 5.821 bin ton oldu. geçen yıl aynı dönemde bu rakam 6.098 bin ton seviyesindeydi. Yine dokuz aylık rakamlarda ton başına üretim miktarlarında hafif gerileme olduğunu izliyoruz.

Net borç pozisyonu artıyor… Ereğli 2021 yılında 6.5 milyar TL net nakit konumundayken 2022 yılında net borçlu konumuna evrildi. 2022 yılı ilk çeyrek 6.3 milyar TL, 2. çeyrekte 12.2 milyar TL ve 3. çeyrekte ise net borcunu 15.9 milyar TL olarak yazdı. Borçsuz konumdan net borç pozisyonunu artırarak devam ettirmesine karşın net borç /FAVÖK rasyosu 0.4 gibi oldukça düşük seviyelerde. Başka bir deyişle şirketin güçlü FAVÖK’ü net artan net borcu karşılayabilecek kabiliyette. Şirketin borç çevirmede bir sıkıntısı görünmüyor. 30 Eylül 2022 itibariyle şirketin 9,1 milyar TL döviz açığı bulunmaktadır.

Şirketin nakit değerleri azaldı… Şirketin nakit değerleri 2021 yıl sonuna göre 11,8 milyar TL azalarak 11,3 milyar TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 459,8 milyon TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 7,6 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 10,5 milyar TL nakit çıkışı oldu.

Ton Başına FAVÖK rakamları geriledi… Geçen yıl 3Ç’de 413$ olan ton başına FAVÖK rakamı 21 yılı son çeyreğinde 418$ ile pik yaptıktan sonra yavaşlamaya geçti. Ton başına FAVÖK 2Ç22’de 329$’dı. 3Ç22’de ise ton başına FAVÖK rakamı 124$ seviyesine geriledi. Yükselen maliyet ve ürün fiyatlarının gerilemesi burada en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. 4Ç dönemde de ton başına FAVÖK rakamının gerilemeye devam etmesi beklentiler dahilinde. 

Değerlendirme & Hedef Fiyat… Ereğli Demir Çelik’in 3Ç finansal sonuçlarını beklentinin üzerinde karşıladık. Buna kaşrın ton başına FAVÖK rakamındaki gerileme beklentilere paralel geldi. Mevcut konjonktürü dikkate aldığımızda 4Ç dönemde de ton başına FAVÖK’te gerilemenin sürmesi beklenebilir. Buna karşın bu beklentiler dahilinde olduğundan fiyatlara yansıtılmış olabilir. Yılın geri kalanında küresel piyasalarda resesyon endişelerinin artması ve emtia fiyatlarındaki değişim şirket finansallarında etkili olmaya devam edecektir. Eğerli güçlü bir temettü şirketi konumundadır. Dolayısıyla Ereğli yatırımcısı için kısa vadede güçlü yükseliş eğiliminden ziyade bu seviyeler uzun vadede yaşanabilecek toparlanma için alım fırsatı sunabilir. Ereğli için İNA modelimize göre 12 aylık hedef fiyatımızı 39 TL olarak hesaplıyoruz.

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.