OTKAR 2Ç21 BİLANÇO DEĞERLENDİRMESİ

Otokar (OTKAR) 2Ç21 dönemde yıllık olarak %93 artışla 289 milyon TL net kar açıkladı. Net kar 1Ç21 döneme göre %169 arttı. Piyasa beklentisi 170.5 milyon TL net kar yönündeydi. Bu açıdan bakıldığında net kar beklentinin üzerinde, güçlü geldi. Net kardaki pozitif sapmada,  güçlü ciro ve ertelenmiş vergi gelirinin pozitif katkısı etkili oldu.

Net satışlar 2Ç dönemde yıllık olarak %45 artarak 982.6 milyon TL’ye yükseldi. Çeyreksel olarak ciro %12 artmış oldu. Cironun  692 milyon TL’sini yurt dışı satışları, 291 milyon TL’sinin ise yurt içi sarışları oluşturuyor. 2Ç20 döneminde 311 adet üretilen otobüs 2Ç21 döneminde 375 adete yükselirken satış aynı dönemler için 292 adetten 320 adet oldu. Kamyon segmenti için üretim yıllık bazda 184 adet olurken, satış 12 adetten 131 adete yükselmiş oldu. Zırhlı araç üretimi geçen yıl 2Ç dönemde 23 adet iken bu çeyrek 40 adet olarak gerçekleşti ve satış 46 adetten 52 adete yükseldi. Üretim ve satış adetlerinde geçen yılın düşük baz etkisi önemli ölçüde hissediliyor.

Karlılıkta ön plana çıkan zırhlı araç satışları 2Ç dönemde artmasına karşın yıllık bazda azalan ihracat hacmine bağlık olarak yıllık kar marjlarında 2 ila 5 puan daralma söz konusu. Geçen çeyreğe kıyasla kar marjlarında 8 ila 17 puanlık artışlar gerçekleşti. FAVÖK marjı 2Ç dönemde yıllık olarak 5.4 puan azalmayla %24.5 olurken, geçen çeyreğe kıyasla 10 puan arttı. Brüt kar marjı ise yıllık bazda 3 puan gerileyerek %39.6 olurken, geçen çeyreğe göre 8 puan artmış oldu.

Esas faaliyet karı yıllık olarak %19 artarak 213 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK aynı dönemde %19 artarak 241 milyon TL oldu. Buna Çeyreksel olarak esas faaliyet karı ve FAVÖK’te sırasıyla %106 ve %88 yükseldi.

6 Aylık bilanço değerlendirmesi

OTKAR 2Ç dönemi ile birlikte altı aylıkta 396.5 milyon TL net kar yazdı. Geçen yılın ilk yarısına göre net kar %130 artmış oldu. Ciro ise yıllık bazda %64 artışla 1.859 milyon TL’ye yükseldi. Esas faaliyet karı %57, FAVÖK ise %49 arttı. Kar marjlarında 1 – 3 puanlık sınırlı azalma oldu. Şirketin ilk altı aylık finansal sonuçlarına baktığımızda geçen yılın düşük baz etkisinin hissedildiğini söylemek mümkün.

OTKAR’ın 2021 yılı ilk 6 ayında toplam üretimi %66 ve toplam satışı %37 arttı. Kamyon segmentindeki artış dikkat çekerken, otobüs ve zırhlı araç segmentlerindeki adet artışı önemli ölçüde hissedildi. Altı aylık dönemde yurt içi satışları yıllık %149 artarken, ihracat yıllık olarak %37 artmış oldu.

Otkar 2Ç21 döneminde 1.599 milyon TL net borçlu konumunda. Buna karşın 2Ç21 dönemi için net borç /FAVÖK 2x seviyesinde. 1Ç21 döneminde bu rakam 2.2x seviyesindeydi. Şirketin borçluluk seviyesinde her hangi bir sorun yok. Cari oran 1, likidite oranı ise 0.57 gibi  ideal yerlerde.

Yeni siparişler

Şirketin bakiye siparişleri; 8×8, 4×4 zırhlı araç siparişlerinden oluşmaktadır. Şirketin son durum itibariyle 169 milyon USD, 1 milyon Euro ve 6 milyon TL kesinleşmiş siparişleri var.

2021 yılı 2Ç itibari ile OTKAR’ın 1.814 milyon TL döviz fazlası bulunuyor. Geçen çeyrek bu rakam 801 bin TL döviz açığı yönündeydi.

Değerlendirme

Otkar’ın 2Ç21 dönemi finansallarını güçlü bulduk. Endeks altı getiri sunan OTKAR’ın tarihsel çarpan ortalamaları göre iskontolu görünüyor. İstikrarlı kar payı dağıtımı ile hissedarlarına yüksek katma değer sunan OTKAR’ı beğenmeye devam etmekle birlikte yeni siparişlerinin ileride potansiyel sağlayacağını düşünmekteyiz. Tarihsel ortalamalarına göre hala cazip bulunan hisse için Borsa’da yaşanabilecek satış baskısının uzun vadeli alım fırsatı olabileceğini düşünüyoruz. OTKAR için 12 aylık hedef fiyatımızı 366,50 TL’den 396,23 TL seviyesine revize ediyoruz. Mevcut Borsa kapanışı olan 291,50 TL seviyesi dikkate alındığında %36 yükseliş potansiyeline denk geliyor.

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.